15 Ekim 2016 Cumartesi

"Ailesini özleyen var mı?" -Bir Aşçının Dünlüğü-


Geçtiğimiz cuma günü Anadolu Üniversitesinde ağırladığımız Murat Aslan'ın "Bir tutam mutfak, bir tutam hayat." konulu söyleşisinden bahsetmek isterim sizlere. Öncelikle Murat Aslan kimdir?
Murat Aslan Big Chefs genel koordinatörü. Gerek tecrübeleri gerekse mütevaziliğiyle yine aklımızda yer etti, bizleri yeniden tutundurdu bu tutkuya. Hayatın mutfaktan ibaret olmadığını fakat bizim gibilerin hayatının da mutfaksız olmadığını hatırlattı yeniden. Elbette tecrübelerimiz aynı değil. Örneğin Murat Aslan'ın ilk üniforması ortadan düğmeli bir doktor önlüğüyken bizimkiler özenle dikilen bir aşçı üniforması. Fakat kendisinin de dediği gibi; bizler de yemek yapmaktan başka bir şey yapmıyoruz aslında. 
Geçen sene kendisini Turizm Fakültesinde ağırlamıştık. Bazı insanların hikayeleri vardır, bir yerlerden tutununca defalarca dinlemek istiyorsunuz. Geçen sene de güzel sohbeti yetmemişti, şimdi de yetmedi. Çünkü anılar anlatıldıkça hikayeleşir. Önemli olan da bunu paylaşabilmek fikrimce. Benim saygı duyduğum en mühim noktadır bu. Bu sektörde bilgi aktarımı iş ortamında, deneyim aktarımı da böyle söyleşilerde mümkündür. Umarım kendisinden daha fazla hikaye dinleyebiliriz ileri tarihlerde.
Gelelim başlığın ehemmiyetine. Kendisinden dinlediğimiz ilk hikayeye dayanıyor aslında. 11 yaşında bu mesleğe atılan Murat Aslan'ın ilk dersinde aldığı ilk sorudur bu : "Ailesini özleyen var mı?" Bizim mesleğimiz biraz da bu sorudan ibaret aslında. Çünkü bazı meslekler mesai saatlerinden ibaret değildir. Hayatından bir şeyler vermen gerekir. En önemlisi de vakit. Müşterinin yaptığın yemeği lezzetle yemesinin verdiği haz da emeğinin karşılığı oluyor. 
Son olarak kendisinin söylediği kısa bir deyişi aktarmak isterim:
"Aşk yapanın aşa olan aşkındadır lezzet, aşta aşk olmazsa aş yapanın çektiği zaten eziyet.''
İnoksan'a bizlere bu değerli söyleşide araç olduğu için teşekkür ederiz.
Murat Aslan'a bizleri kırmadığı ve iyi ki dedirten enerjisi için teşekkür ederiz.
Lezzetle kalın!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder